Komunisti už by zase rádi znárodňovali

4. 03. 2019 10:49:27
Československo se po převratu v roce 1948 stalo na dlouhá léta zemí, kde se vládnoucí komunistické straně podařilo zlikvidovat veškeré soukromé podnikání.

Nyní si komunisté, vědomi si své pozice strany, která drží vládu, brousí zuby na soukromé podnikání znova.

Po válce mělo znárodňování dvě vlny. První znárodňovací dekrety podepsal již v roce 1945 prezident Edvard Beneš. Únorový převrat v roce 1948 odstartoval druhou vlnu masivního znárodňování, které postupně na desítky let kompletně zlikvidovalo soukromý sektor v Československu. Už v dubnu 1948 začalo znárodňování všech podniků, které měly nad padesát zaměstnanců. Represe a nátlak státu ale postupně zasáhly i malé řemeslníky a živnostníky a vše nakonec dovršila násilná kolektivizace venkova.

Poté nastalo 40 let socialismu, na který si starší z nás jistě ještě dobře pamatují. Vše ukončila sametová revoluce v roce 1989. Ze skvělého hospodaření komunisty vedeného státu se vzpamatováváme dodnes. Komunisti ale přežili a dokonce se jim podařilo dostat do situace, kdy podrželi Babišovu vládu. Jejich vliv i sebevědomí tak vzrostlo a vystrkují růžky.

Prakticky přesně 71 let po únorovém převratu v roce 1948 si můžeme v komunistických Haló novinách přečíst následující věty: Co dokáže kapitalismus, jsme se od roku 1990 mohli přesvědčit již mnohokrát, kdy osobní prospěch převládá nad celospolečenskými potřebami a zájmy. Horním zákonem je stále zajištěno právo těžby tomu, kdo provedl geologický průzkum ložiska a dodrží báňskou legislativu. Po povolení těžby těžař platí roční poplatek za dobývací prostor 1000 korun za jeden hektar dobývacího prostoru. Dále platí úhradu za vydobytý nerost, což činí 10 procent z tržní ceny za jednotku množství pro jednotlivé druhy vydobytých nerostů (v případě uhlí jednotkou množství je tuna) za rok a 90 procent zůstane těžební společnosti. Stát i obce kvůli nízko nastaveným úhradám tratí značné finanční prostředky. V důsledku toho, že horní zákon přesně nestanoví možnost vyvlastnění ve veřejném zájmu dobývání výhradních ložisek nerostů ve vlastnictví státu, dnes likvidátor společnosti NWR, která dříve vlastnila OKD, hrozí České republice mezinárodní arbitráži. Z novějších případů si dobře pamatujeme na kauzu lithium z roku 2017, která ještě ani dnes není vyřešena.

Jinými slovy, zase bychom chtěli znárodňovat majetek těm „zlým kapitalistům“, například těžařům lithia či uhlí. Je neuvěřitelné, jak manipulativně jsou schopni komunisti míchat jablka s hruškami. Do jednoho pytle hodí podivné privatizace, při nichž nejspíš opravdu došlo k trestným činům, dnešní legální podnikání v oblasti těžby surovin, a kauzu lithium. Tu pomohli sami rozpoutat, a jak se nyní ukazuje, všechno bylo nejspíš jinak, než Babiš, Filip a další tvrdili. Z dnešního pohledu to totiž vypadá, že komunisti a Babiš v zájmu svého volebního výsledku způsobili fatální zdržení těžby a využití tuzemského lithia. Takže zatímco v zahraničí už se těží, nám ujíždí vlak.

Není pochyb o tom, že podobnou motivaci mají komunisti i ve svém tažení proti „uhlobaronům“. Klasicky hrají na strunku lidské závisti, ukazují, jak se mají dobře, a jak státu odvádějí údajně málo. Neumím posoudit, zda je výše poplatků z těžby nízká, adekvátní, nebo vysoká. Každopádně je však stanovena zákonem s tím, že se během 5 let nebude měnit. To mi přijde naprosto logické. Každá firma přece potřebuje plánovat. V podnikání není nic horšího, než když stát neustále mění pravidla. Oblast těžby uhlí je v tomto ohledu nejspíš složitější, než prodej zeleniny na farmářském trhu. Těžaři masivně investují do drahých strojů a zařízení, v dolech zároveň potřebují velké množství kvalifikovaných zaměstnanců, musí plnit nejrůznější ekologická nařízení. Navíc vedle poplatků z těžby platí také daně a odvody. Hlavně ale umějí těžit ono uhlí, které potřebujeme v elektrárnách a teplárnách. Jestli nám komunisti zkouší nakukat, že by to uměl i stát, tak ze zkušenosti víme, že neuměl. Nebo možná uměl, ale hůř a dráž.

Autor: Jan Machač | pondělí 4.3.2019 10:49 | karma článku: 23.92 | přečteno: 676x

Další články blogera

Jan Machač

Zelené pokrytectví jménem CSRD

Evropská komise zveřejnila 21. 4. 2021 v rámci balíku Udržitelné finance a taxonomie EU návrh na směrnici o podávání zpráv o udržitelnosti podniků.

27.1.2023 v 13:40 | Karma článku: 20.91 | Přečteno: 288 | Diskuse

Jan Machač

Gravitace moci a politická odpovědnost německých Zelených

Vlastně je to taková historická notorieta. K moci vás dostanou ideály, sliby a vzletná slova, načež narazíte na realitu, která vás donutí otočit a zklamat své voliče. V dějinách se to stalo mnohokrát a většinou to neskončilo dobře

19.1.2023 v 11:38 | Karma článku: 16.98 | Přečteno: 358 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.06 | Přečteno: 751 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.53 | Přečteno: 2781 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 320 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.38 | Přečteno: 223 | Diskuse
Počet článků 22 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2027

Normální člověk s racionálními názory na svět kolem nás. Lidé jsou inteligentní a proto by za své činy měli být odpovědní.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...