Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lžou Greenpeace za peníze, nebo…?

Šéf německých Greenpeace Martin Kaiser v rozhovoru uvedl: Kolegové mne informovali, že podstatná většina polské populace by do roku 2030 chtěla úplný útlum uhlí. Výsledky polských voleb dokazují, že jsou jeho slova lež jako věž.

Kdyby totiž říkal pravdu, určitě by ve volbách drtivě nezvítězila vládnoucí strana Právo a spravedlnost, která veřejně říká, že Polsko bude ještě dlouho na uhlí závislé. Země našich severních sousedů je kvůli tomu trnem v oku ekologických aktivistů i elit Evropské unie, kterou zmítá klimatická panika.

Otázkou je, co šéfa německých Greenpeace k takto snadno odhalitelné lži vedlo? Nepochybně je za ní snaha vytvořit dojem, že „zelená pravda“ má širokou podporu veřejnosti, což by vedlo k ještě většímu tlaku na politiky, aby činili zbrklá rozhodnutí. Ale to se bavíme jen o nástroji. Jaká je motivace, která vede k používání takových nástrojů?

Odpůrci ekologických aktivistů často tvrdí, že se snaží zavést „zelenou diktaturu“ a přikazovat své vidění světa ostatním. Jiní vidí v pozadí obří byznys kolem obnovitelných zdrojů, vždyť jen u nás platíme na podpoře zejména solárním elektrárnám desítky miliard ročně. Jejich příjemci, kterým se říká solární baroni, si nepochybně mnou ruce. Takto obrovské peníze jim přitom určitě nepadají do kapes jen díky štěstí. Kromě řady podvodů, z nichž řadu řeší policie a soudy, by k tzv. solárnímu boomu nemohlo dojít, kdyby nebyl vyvolán tlak na snížení emisí. Jeho součástí jsou samozřejmě v první linii ekologičtí aktivisté včetně Greenpeace. Důkazy, že by byli solárními barony placení, ale nemám. Tudíž to nemohu tvrdit, což ale nezmenšuje otazníky a pochybnosti.

Zajímavé například je, že aktivisté vyvolávají tak silný tlak právě v Evropě, která s emisemi bojuje v globálním porovnání mnohem víc, než zbytek světa. Musím opět připomenout, že země Evropské unie jsou zodpovědné jen za necelou desetinu světových emisí CO2, které podle klimatických alarmistů způsobují změnu klimatu. Podíl České republiky je potom jen asi 0,3 procenta.

Přesto zdejší aktivisté od Greenpeace přes Hnutí Duha či stávkující studenty až tuzemskou odnož Extinction Rebelion dělají nátlakové akce, aby se co nejdřív zavřely naše uhelné elektrárny. V opačném případě prý dojde ke katastrofě. Musejí přitom vědět, že i kdybychom je vypnuli dneska, nepředejdeme ničemu, protože třeba v Číně právě staví dvacetkrát více nových uhelných elektráren, než máme my dohromady.

Navíc jsem si přečetl v posledním vydání časopisu Reportér rozhovor s miliardářem Tykačem, kde vysvětluje, jak vlastně funguje energetika. Elektrárny jsou totiž do sítě nasazovány podle efektivity. To znamená, že přednost mají obnovitelné zdroje a teprve, když nestačí pokrývat spotřebu, nastupují jaderné, pak ty nejefektivnější uhelné a pak ty horší, s většími emisemi, vyššími náklady a podobně. A děje se tak v mezinárodním měřítku.

Aktivisté třeba tvrdí, že Česko může uhelné elektrárny zavřít, protože hodně elektřiny vyvážíme. Už ale samozřejmě neříkají, jak to funguje. Tykač vysvětlil, že skoro všechnu elektřinu vyvážíme na Slovensko, které nemá dost vlastních zdrojů, a že vyvážíme proto, že naše elektrárny jsou hospodárnější, a proto naskakují do systému dříve než německé nebo polské. Pokud elektřinu nepošlou české elektrárny, poteče tam uhelná elektřina z Německa či Polska. To znamená co? Česko přijde o příjmy a klimatu to samozřejmě nijak nepomůže.

A co je ještě zajímavější, v odběrových špičkách už ani Česko nevyváží. Zkrátka když nefouká vítr, nesvítí slunce a lidé zrovna používají hodně elektrických spotřebičů, tak potřebujeme vyrobenou elektřinu doma.

Proč se o tomhle nemluví? Že zamlčují či dokonce lžou aktivisté, to ještě vlastně dokážu pochopit. Sledují nějaké vlastní cíle a tomu přizpůsobují propagandu. Ale proč se o tom nepíše v médiích? Vždyť jde o sakra důležité věci. Nejsem popírač změny klimatu, nepodceňuji, že jde o vážné téma. Ale nedostatek elektřiny by přece taky nebyla žádná legrace.

 

Autor: Jan Machač | úterý 15.10.2019 13:06 | karma článku: 39,61 | přečteno: 1569x
  • Další články autora

Jan Machač

Zelené pokrytectví jménem CSRD

Evropská komise zveřejnila 21. 4. 2021 v rámci balíku Udržitelné finance a taxonomie EU návrh na směrnici o podávání zpráv o udržitelnosti podniků.

27.1.2023 v 13:40 | Karma: 20,91 | Přečteno: 291x | Diskuse| Společnost

Jan Machač

Gravitace moci a politická odpovědnost německých Zelených

Vlastně je to taková historická notorieta. K moci vás dostanou ideály, sliby a vzletná slova, načež narazíte na realitu, která vás donutí otočit a zklamat své voliče. V dějinách se to stalo mnohokrát a většinou to neskončilo dobře

19.1.2023 v 11:38 | Karma: 17,23 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Jan Machač

Aktivisté chtějí po středě úterý

Hnutí „Limity jsme my“ požaduje okamžité ukončení provozu všech uhelných elektráren. Jak by výpadek výroby elektřiny nahradili? Chtějí zjistit, kde můžeme snížit spotřebu.

27.11.2019 v 9:46 | Karma: 37,92 | Přečteno: 1197x | Diskuse| Společnost

Jan Machač

Rypadlo obsadili zločinci, ne aktivisté

Ve zpravodajství o akcích zelených aktivistů se často věci nenazývají pravým jménem. Zkresluje to podstatu konkrétních skupin, ale i celého hnutí.

29.10.2019 v 15:45 | Karma: 47,85 | Přečteno: 8999x | Diskuse| Společnost

Jan Machač

Budeme energetičtí králové nebo žebráci?

Česká republika je nyní energeticky soběstačná, elektřinu dokonce vyvážíme. To se však brzy změní a minimálně dočasně se staneme závislými na dovozu ze zahraničí. Je to bezpečné a výhodné?

17.9.2019 v 12:33 | Karma: 31,97 | Přečteno: 871x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2027x
Normální člověk s racionálními názory na svět kolem nás. Lidé jsou inteligentní a proto by za své činy měli být odpovědní.

Seznam rubrik