Aktivistům se nelíbí slovo aktivista. Co tak najednou?

17. 07. 2019 8:00:20
Český rozhlas se za naše peníze stává hlásnou troubou ideologického ekologického aktivismu. K Apoleně Rychlíkové se přidalo RadioWave.

Ivo Bystřičan se na webových stránkách a rozhlasových vlnách Radia Wave pustil do ostatních redaktorů, že by neměli používat slovo aktivista, protože vzbuzuje negativní emoce. Klasika. Nebudeme přeci něco dělat s tím, co skutečně budí negativní emoce, ale jednoduše to přejmenujeme! Jako když se za komunistů upravovaly ceny, což byl eufemismus pro zdražení. Stejně jako to tehdy bylo pořád jen zdražení, teď to také budou pořád jen uječení fanatičtí aktivisti. I když by jim aktivismu nakloněná část médií začala říkat „aktivní občané“, jak pan Bystřičan navrhuje.

Titulek jeho komentáře dokonce navrhuje, aby média obecně přestala používat škodlivé nálepky. Což samo o sobě by jistě bylo dobře, kdyby se nálepky nepoužívaly paušálně a takový přístup by se uplatňoval u všech názorů. Že by nebyli „popírači klimatické změny“ tam, kde jsou lidé, kteří mají věcné argumenty a chtějí vést neideologickou diskuzi. Nebyli by ani „xenofobové“ a „ultrapravičáci“, protože by to byli lidé, kteří odmítají nelegální migraci a vysvětlují své důvody a obavy. Otázka je, jestli měl autor komentáře na mysli i tyhle skupiny lidí, nebo titulek dělal někdo jiný?

V textu se totiž důsledně drží jen ekologických aktivistů, kteří vytáhli blokovat vchod do chvaletické elektrárny. Vybavili se na to také ideologickými hesly, včetně těch ultralevičáckých. Protože jim není trnem v oku jen CO2, jehož zásadní roli pro planetu bezmezně věří, ale také kdokoli, kdo „má hodně peněz“. Možná proto, že jich zatím sami vydělali jen málo?

Každopádně je zajímavé si přečíst, jakou slovní ekvilibristiku předvádí ve veřejnoprávním rozhlase další zapálený zastánce zelené ideologie. Více napoví citát z komentáře: „Kdyby média místo udílení nepřípadných nálepek v titulcích psala, že před chvaletickou elektrárnou protestovali občané, časem by se veřejnost ke společenským problémům mohla stavět jinak a brát je za své.“ Jak vidno, aktivisté správně chápou jemné nuance češtiny a rádi by jejich pomocí manipulovali lidmi.

Někdo z aktivistů si možná uvědomil, že je fakt lidi nemají rádi. Tak přemýšlel, jak to změnit. Až vymyslel klasické komunistické řešení přejmenováním. A co, že tak najednou? Možná i proto, že v poslední době nabylo v Evropě šílenství okolo CO2 a jeho vlivu na svět nových rozměrů. Jenže aktivisté v zemích V4 se nějak nemůžou vykázat takovými úspěchy v šíření paniky, jako jejich němečtí soudruzi...

Autor: Jan Machač | středa 17.7.2019 8:00 | karma článku: 42.13 | přečteno: 1993x

Další články blogera

Jan Machač

Zelené pokrytectví jménem CSRD

Evropská komise zveřejnila 21. 4. 2021 v rámci balíku Udržitelné finance a taxonomie EU návrh na směrnici o podávání zpráv o udržitelnosti podniků.

27.1.2023 v 13:40 | Karma článku: 20.91 | Přečteno: 288 | Diskuse

Jan Machač

Gravitace moci a politická odpovědnost německých Zelených

Vlastně je to taková historická notorieta. K moci vás dostanou ideály, sliby a vzletná slova, načež narazíte na realitu, která vás donutí otočit a zklamat své voliče. V dějinách se to stalo mnohokrát a většinou to neskončilo dobře

19.1.2023 v 11:38 | Karma článku: 16.98 | Přečteno: 358 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 20 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 13 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 7.47 | Přečteno: 87 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 15.72 | Přečteno: 166 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 139 |
Počet článků 22 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2027

Normální člověk s racionálními názory na svět kolem nás. Lidé jsou inteligentní a proto by za své činy měli být odpovědní.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...